Koleksi Gambar

Thursday, August 11, 2011

Yang Telah Pergi

kerana rindu sempat juga saya siapkan manisan ini.

Dahulu, saya selalu mengomel kenapa kalau balik ke kampung kami selalu kena beraya di Sungai Jagung, kampung ayah, sedangkan seseronokan berhari raya lebih seronok di Kampung Gurun, Kedah. Di sana mak-mak saudara, bapa-bapa saudara dan sepupu sebaya akan berkumpul. Tok adalah orang yang paling sibuk.

Tak dapat dilupakan agar-agar kering yang berwarna warni didalam balang yang disediakan tok akan habis terlebih dahulu. Teringat bagaimana cerewetnya memelihara agar-agar kering sehingga saya selalu bertembung dengan tok yang sedang membebel sorang-sorang. Orang buat lawan cakap tak nampak pula, rupanya tok sedang marahkan ayam dan itik yang cukup suka dengan warna warni agar-agar kering yang berada di meja jemuran. Kalau pasal agar-agar kering, banyak kenangan yang terimbau. Bagaimana saya menolong arwah tok ketika malam, bagaimana cik ti menjamah curi-curi agar-agar didulang dan bagaimana posmen yang selalu menghantar surat dan menjadi customer tetap agar-agar kering tok menyangka tok masih hidup kerana agar-agar kering yang saya buat.

Kuih tradisional lain yang sama-sama saya berkongsi memori dengan tok seperti Putu Kacang dan Putu Beras. Saya yang masih gadis sunti menolong tok menyusun didalam bekas. Masih terbayang lagi betapa telitinya tok menekan tepung kedalam acuan supaya kuih menjadi dengan cantik.

Kacang Goreng Pedas disari dengan serai dari meja resepi tok sungguh asli dan sempat saya warisi. Apa yang teringat oleh saya, tok menegur perbuatan saya yang membasuh kacang (mungkin terlebih basuh)  sehingga akan menyebabkannya kurang garing nanti. Ketika itu tok sedang diserang demam secara tiba-tiba dan hampir kepada penghujung hayatnya.

Sewaktu tok meninggal, tanah yang dicangkulnya untuk bercucuk tanam masih baru lagi digemburkan. Kuih-muih yang dibuat dan dipacking masih segar di rak-rak kedai.

Kuih Loyang, Tempeyek,Kuih Siput air tangan tok menggamit saya yang tiba-tiba saya terasa mahu mencuba kuih-kuih tradisional seperti yang pernah disediakan arwah tok pada tahun 2011 ini.

Tok banyak menyumbang dan mempengaruhi kepada awal kehidupan remaja saya. Dengan tok saya menumpang kasih sayang. Darinya saya menumpang mencari rezeki bagi menampung pengajian menengah saya dengan resepi-resepi kuih tradisi yang saya dapat secara tidak sengaja.

Sikap ingin meraikan dengan menyediakan pelbagai juadah dapat mengeratkan keluarga yang jauh, itulah sifat tok yang amat disenangi tetamu serta saudara jauh dekat. Kalau dibulan Ramadhan tok akak siapkan juadah untuk dihantar ke masjid lama Gurun. Nasi yang dirumus dengan ulam-ulaman yang mendapat pujian orang masjid disediakan berkali-kali sehingga esok dan esoknya lagi tok akan sediakan makanan yang sama untuk dihantar. Pengakhiran yang tidak saya lupakan bapa saudara yang saya gelar Pak Dak mengusik tok bahawa orang masjid sudah jemu makan nasi ulam yang sama.

Setiap Magrib tok akan solat di tingkat atas rumah yang mana menempatkan bilik bujang saya. Agakan saya tok sengaja membaca Quran ketika saya ada supaya saya boleh membetulkan bacaannya dan betapa kesalnya saya kerana saya tidak mengajarnya dengan bersungguh. Sayang masa lalu yang ditinggalkan tidak mungkin berulang lagi.

Sebagai tanda kasih dan sayang saya mengharapkan supaya al Fatihah yang tidak putus-putus dan ilmu yang saya warisi dapat menghubungkan kasih sayang dengan tok di alam sana.  

No comments:

Post a Comment