Koleksi Gambar

Sunday, July 3, 2011

Toleransi


Semalam saya masuk tidur agak lewat. Suami saya keluar bersama rakan-rakannya mengisi malam minggu mereka. Mungkin enjoy mengimbas zaman bujangan dahulu sambil mengeteh.

Pernah juga saya buat perangai tak bagi keluar kerana merasa dia seolah mementingkan rakan-rakan daripada menemani saya pada malam minggu. Tapi selalunya saya ni sporting saja. Kadangkala timbul kasihan kerana suami saya ini jarang bersosial diluar kerana lifenya jika tiada apa-apa kerja atau kursus hanyalah dirumah sahaja.

Melayan line internet yang agak lambat memang membosankan. Patutlah Digi mengenakan cas RM1 sehari dengan pakej top up RM 100 . Kalau sim kad ini dipasangkan pada handset Nokia E5 pemberian suami sempena ulangtahun perkahwinan kami, linenya agak laju sedikit,

Jam sudah pukul 2pagi, sambil menutup laptop saya terfikir alangkah baiknya jika saya memanfaatkan masa saya dengan tidur sekejap dan bangun qiamullail. Selalu kalau untuk mengerjakan ibadat memang beginilah malasnya. Itulah tipu muslihat iblis memperdayakan anak Adam.

Masuk bilik dan lelapkan mata padahal otak ni fikir macam-macam hingga mengganggu hasrat hendak tidur. Bunyi kereta diluar saya pedulikan padahal macam tanda-tanda suami saya pulang tu dah ada. Dia ada kunci pendua dan saya hanya matikan diri sahaja, bukan tak mahu sambut suami. Memikirkan baju saya yang tidak cukup menutup aurat itulah yang membantutkan hasrat saya menyambut kepulangannya.

Setelah solat Isyak yang terlewat dan masih selesa dalam waktunya en. Nasri terus masuk kebilik. Tangannya agak sibuk membuka laman youtube melalui handset saya. Badan saya terasa sedikit terganggu dengan nyamuk sesat dan sedikit gatal-gatal. Mungkin simpati suami tidak lokek menghulurkan bantuan menggosok-gosok belakang badan saya. Nampak dia yang lebih gelisah dari saya.

Dulu selalu juga saya mengungkit suami saya tak perdulikan saya time tidur dan dia hanya membalas dengan memerli saya yang tidur langsung lupakan suami.

Kalau ikut situasi malam itu memang ada kebenaran kata-katanya. Saya puji suami saya ini amat pengasih orangnya. Jika saya mengeluh panas dia akan segera basahkan kain, jika gatal dia akan garukan, jika nak minum air dia akan ambilkan. Kalau kat kampung pula. sekiranya saya gerak dia ditengah malam dan inginkan bantuan tidak pernah dia menolak, selalunya menemani kebilik air ( rumah luas dan gelap), kalau nyamuk banyak dia yang pasangkan ubat nyamuk dan satu lagi kebiasaanya kat kampung kalau sampai waktu tengah malam memang sejuk sangat. Kerapkali antara sedar dan tidak, suami saya sering mengalah dengan saya apabila cukup sekadar berpuas hati berselimut dengan hujung kain sahaja. Kadang saya mengomel kenapa tak tarik sahaja sedangkan saya lupa bahawa saya ni boleh mengamuk dalam tidur kalau terganggu (ala-ala mengigau juga). Dan esoknya dia cukup gembira apabila saya bangun tidur kerana turnnya memakai selimut sudah tiba. 

No comments:

Post a Comment